Winterevents Gothenburg

Winterevents Gothenburg, Slottsskogen Gotenburg, Sweden

20180111

Swedish composers Åke Parmerud and Olle Niklasson premiered their sound work – created with our Walk With Me platform - outside Björngårdsvillan in Slottsskogen, Gotenburg.

Swedish press:

Åke Parmerud och Olle Niklasson premiärvisar sitt ljudverk utanför Björngårdsvillan.

– Tog du bort kråkan? Jag hör fortfarande en kråka.

Olle Niklasson vänder sig mot Åke Parmerud, båda är på väg över Slottsskogens knappt frostnupna gräsmatta med lurar i öronen.

– Ja, kråkan är borta, lovar Åke Parmerud men Olle ser skeptisk ut och vi enas om att fågeln vi hörde kan ha varit en av Slottsskogens egna. Olle Niklasson stannar.

– Det här stället gillar jag, här kommer snart ett beat, säger han och ser sig lite missmodigt om; han hade velat ha mer vinterväder för att presentera vinterprojektet. VI LYSSNAR PÅ deras ljudinstallation Winter events, ett ljudverk särskilt skapat för Slottsskogen. Tanken är enkel, man laddar hem en särskild app (gratis) och går sedan runt i parken med Winter events i lurarna.

– Vi har lagt till ett upplevelselager till Slottsskogen, säger Olle Niklasson. WINTER EVENTS ÄR första delen av fyra ljudverk, ett för varje årstid. Nästa projekt blir sommar, planen är att hela året ska finnas klart nästa vår.

– Det är lite work in progress. Med det här vintertemat har jag tänkt både känslomässigt och associativt, hur känns egentligen vinter, säger Åke Parmerud.

Ljudbilderna flyter varsamt in i varandra, skiftar i klanger, tonfall och intensitet. Någonstans finns ett stycke Beethoven gömt, men framför allt är de elektroniska ljuden skapade i ett samarbete mellan Niklasson och Parmerud, en mix av synthar, sampling och processade ljud.

Tekniken för själva appen är framtagen av ett holländskt ljudkonstnärsteam, som ljudsatt en lång rad platser världen över, och används nu för första gången i Sverige. Ljuden är kopplade till ett antal gps-punkter runt om i den stora grönytan framför Björngårdsvillan och placerade så att de går i varandra på ett nästan omärkligt sätt, crossfade är ordet experterna använder.

Olle Niklasson och Åke Parmerud gnabbas vänskapligt under promenaden, de har jobbat med ljuddesign tillsammans sedan 2002 i det gemensamma företaget Audiotechture, bland annat var det de som spelade in ljudet av Gasklockan innan den revs, men de träffades redan 1974 på Musikhögskolan. Båda har en lång musikalisk meritlista. Frågar man hur deras samarbete går till framhåller Olle Niklasson omedelbart att det är Åke Parmerud som är duons främste ljudhanterare, det är han som ”skruvar och muttrar”.

– Ja, jag skruvar fram det, drejar det, tills det känns bra. Olle är mer konceptuell, säger Åke. MEN HELT ÖVERENS är de inte alltid. Olle Niklasson hade till exempel gärna sett att det isljud han var så förtjust i skulle höras i Slottsskogens vintertema.

– Det var för dåligt! säger Åke och skrattar.

Ett ljud han däremot har med är det han själv spelat in på Nordpolen, som nu ramar in hela verket. Ljudet av isande vindar möter lyssnaren först av allt, oavsett från vilket håll i parken man kliver in.

– Det är ett ljud från ett område som såg ut som en isöken, alldeles platt. Mer kallt och vinter än så kan det inte bli, säger han och berättar att ljudverkets titel Winter events är en hyllning till hans lärare, pionjären inom elektronisk musik, kompositören Lars Gunnar Bodin.

– Han gjorde också ett verk som han kallade Winter events.

Nu hoppas de båda förstås att många ska passa på att ladda ner appen och använda deras ljud för promenaden i Slottsskogen och att det ska tillföra en dimension till platsen.

– Det är ett sätt att stanna upp och uppleva något nytt, säger Olle Niklasson.